Pod względem surowca używanego do produkcji, wina możemy podzielić na gronowe i owocowe. Do najlepszych win wytrawnych należą natomiast te, które powstają z soków gronowych, ponieważ same w sobie posiadają odpowiednią ilość cukru, aby uzyskać naturalne wino o średniej mocy. O jakości i smaku wina decyduje w dużej mierze szczep winorośli na bazie której jest ono sporządzone. Właściciel winnicy musi więc wybrać odpowiednią odmianę w obrębie danego szczepu, jak również najbardziej odporną podkładkę pod uprawy.

Białe wino wytrawne podawane jest do zimnych przekąsek, jak również do dań gorących z białego mięsa. Aromatyczne białe wytrawne wino musujące wyprodukowane na bazie szczepu Grela w doskonały sposób wzbogaca smak potraw poprzez zbalansowaną harmonię między kwasowością a owocami. Czerwone wina wytrawne z kolei podawane są do innych rodzajów mięs. Tutaj idealna kompozycją jest mięso z kaczki lub gęsi podane z czerwonym wytrawnym winem. Należy jednak pamiętać, że zasady przy doborze win do potraw różnią się od siebie w poszczególnych krajach. Jedyna ściśle przestrzeganą zasada w każdym z nich jest nie podawanie wina do zup i dań zakwaszanych octem.

Wino wytrawne zawiera od 1 do 5 gramów cukru w jednym litrze. To właśnie ten czynnik wyróżnia je spośród innych rodzajów wina, które bywają dosładzane. Niemniej jednak niezwykle rzadkim widokiem jest informacja na etykiecie, mówiąca o zawartości cukru w gramach na decymetr sześcienny wina. Wyjątek od tej reguły stanowią między innymi niektóre wina mołdawskie, które informują konsumentów o tym fakcie. Jest to niezwykle ważne dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą pić win o wysokiej zawartości cukru.

Wytrawne białe wino polecane jest przy stosowaniu różnego rodzaju diet. Charakteryzuje się bowiem najniższą kalorycznością spośród wszystkich alkoholi, a cenne witaminy w nim zawarte doskonale wpływają na zdrowie.